
Merger between a Parent and Its Subsidiary in Separate Financial Statements (IAS 27 Separate Financial 
Statements) 
 
The Committee received a request about how a parent entity that prepares separate financial statements applying 
IAS 27 accounts for a merger with its subsidiary in its separate financial statements. 
 
Fact pattern  
In the fact pattern described in the request: 

a. a parent entity prepares separate financial statements applying IAS 27 and recognises an investment in a 
subsidiary applying paragraph 10 of IAS 27; 

b. the subsidiary contains a business (as defined by IFRS 3 Business Combinations); and 
c. the parent entity merges with the subsidiary, resulting in the subsidiary’s business becoming part of the 

parent entity (merger transaction).  
 
The request asked how the parent entity should account for the merger transaction in its separate financial 
statements. In particular, the request asked whether, in the context of the parent entity’s separate financial 
statements, the merger transaction: 

a. constitutes a business combination as defined in IFRS 3 and consequently, whether an entity should 
apply the acquisition method (and related requirements) in IFRS 3; or 

b. should not be accounted for as a business combination. Applying this view, the parent entity—in its 
separate financial statements—recognises the subsidiary’s assets and liabilities at previous carrying 
amounts.  

 
Findings 
Evidence gathered by the Committee indicates little, if any, diversity in determining whether to apply the 
acquisition method (and related requirements) in IFRS 3 to the merger transaction described in the request. In 
accounting for the merger transaction described in the request in their separate financial statements, parent 
entities generally do not apply the acquisition method (and related requirements) in IFRS 3. 
 
Conclusion 
Based on its findings, the Committee concluded that the matter described in the request does not have widespread 
effect. Consequently, the Committee decided not to add a standard-setting project to the work plan. 


